Żurek z jajkiem i kełbasą
Kategoria: Obiady
Krok 1
Warzywa płuczemy i obieramy ze skórek. Marchew kroimy w kostkę.
Krok 2
Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody. Następnie, dodajemy marchew, pietruszkę, seler i por.
Krok 3
Kiedy wywar warzywny będzie już gotowy wyjmujemy warzywa na talerz i dodajemy do wywaru ziele angielskie, liście laurowe, a także boczek wędzony pokrojony w kostkę.
Krok 4
Białą kiełbasę kroimy w talarki. Następnie dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 5
Kroimy w kostkę i myjemy ziemniaki, a następnie wrzucamy do garnka. Kolejno wlewamy zakwas na żurek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także łyżkę chrzanu i 100 ml śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Gotowy żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.