Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Żurek z jajkiem i kełbasą

Kategoria: Obiady
Krok 1

Warzywa płuczemy i obieramy ze skórek. Marchew kroimy w kostkę.

Krok 2

Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody. Następnie, dodajemy marchew, pietruszkę, seler i por.

Krok 3

Kiedy wywar warzywny będzie już gotowy wyjmujemy warzywa na talerz i dodajemy do wywaru ziele angielskie, liście laurowe, a także boczek wędzony pokrojony w kostkę.

Krok 4

Białą kiełbasę kroimy w talarki. Następnie dodajemy do gotującej się zupy.

Krok 5

Kroimy w kostkę i myjemy ziemniaki, a następnie wrzucamy do garnka. Kolejno wlewamy zakwas na żurek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także łyżkę chrzanu i 100 ml śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Gotowy żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.