Żurek z ziemniakami
Kategoria: Zupy
Krok 1
Do garnka włożyć obraną marchew, pietruszkę seler i por. Dodać także natkę pietruszki, cebulę, czosnek, suszone grzyby i boczek wędzony. Przyprawić do smaku.
Krok 2
Wlać 2 litry zimnej wody i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut. Kiedy zupa się już ugotuje, przecedzić przez sitko warzywa.
Krok 3
Do gotowego wywaru dodać kiełbasę pokrojoną w talarki, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Dodać majeranek i świeżo zmielony pieprz.
Krok 4
Do wywaru dodać pokrojoną na cienkie plasterki ugotowaną marchewkę, grzyby i boczek. Następnie dodać zakwas i gotować zupę na minimalnym ogniu przez około 5 minut. Na koniec można zabielić zupę śmietaną.