Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Żurek z ziemniakami

Kategoria: Zupy
Krok 1

Do garnka włożyć obraną marchew, pietruszkę seler i por. Dodać także natkę pietruszki, cebulę, czosnek, suszone grzyby i boczek wędzony. Przyprawić do smaku.

Krok 2

Wlać 2 litry zimnej wody i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut. Kiedy zupa się już ugotuje, przecedzić przez sitko warzywa.

Krok 3

Do gotowego wywaru dodać kiełbasę pokrojoną w talarki, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Dodać majeranek i świeżo zmielony pieprz.

Krok 4

Do wywaru dodać pokrojoną na cienkie plasterki ugotowaną marchewkę, grzyby i boczek. Następnie dodać zakwas i gotować zupę na minimalnym ogniu przez około 5 minut. Na koniec można zabielić zupę śmietaną.